Mikä ihmeen nenäteippi?

19.09.2021

Tämä asia vaatii hiukan syvällisemmän avauksen. Jos oma hyvinvointisi kiinnostaa, niin nyt kannattaa olla tarkkana. Tiesitkö muuten että keskittyminen on suurelta osin silmien varassa? Tarkenna nyt silmät tiukasti seuraavaan tekstiin!

Taustaa

Miksi ihmeessä Nallewearin valikoimassa on nenäteippi? Se johtuu suurelta osin siitä, että olen aina ollut äärimmäisen kiinnostunut kaikesta ihmisen hyvinvointiin liittyvästä. Olen opiskellut ja tutkaillut aktiivisesti noin 25 vuotta kaikkea ihmisen fysiologiaan sekä myös psykologiaan liittyvää. 

Tuo polku on johdattanut minut monen haaran kautta ihmisen tärkeimpään tekijään, hengittämiseen. Saattaa kuulostaa hyvin itsestään selvältä asialta, kun asiaa ajattelee tarkemmin. Ihminen pysyy hengissä ilman ravintoa minimissäänkin noin 30 päivää ja ilman vettä noin 3 päivää, mutta ilman hengittämistä vain muutamia minuutteja.

Vaikka hengittäminen on meille niin tärkeää, niin siihen kiinnitetään uskomattoman vähän huomiota. Tuo johtuu lähinnä siitä, että hengitämme automaattisesti. Vaikka kuinka yrität pidättää hengitystä, niin hengitysrefleksit pakottavat sinut hengittämään jossain vaiheessa. Vaikka olisit maailman kovapäisin kaveri ja pystyisit hengitystä pidättämällä saavuttamaan tajunnan menetyksen, niin heti kun taju on taskussa hengitys alkaisi automaattisesti.

Uusia oivalluksia 

Kiinnostuin hengittämisestä muutama vuosi sitten kunnolla. Oli aivan kuin olisi pölkyllä päähän lyöty, kun ymmärsin asian kunnolla. Tuumailin vain, voihan perseensuti kun ei aikaisemmin ollut tätä informaatiota tullut vastaan tai ainakaan en ollut sitä rekisteröinyt.

Pölkyn iskun ei saanut aikaan se tieto, että hengittäminen on tärkeää. Vaan se, että miten hengitämme, on asian ydin! Sitä voisi kuvitella hengittämisen tapahtuvan automaattisesti oikein. Pysymmehän hengissä kuitenkin. Tuo perustavaa laatua oleva ajatusharha kannattaa haudata mahdollisimman nopeasti.

Aina ei luontaisesti mene oikein

Yleisin automaatiovirhe mikä meille syntyy hengittämiseen, on hengittää suun kautta. Sitä voisi kuvitella, että kun ilma sieltä kulkee helposti, niin se on jeppistä hengitellä sitä kautta. Totuus on kuitenkin aivan jotain muuta. Tiesitkö että jossain kulttuureissa on pidetty jokaista hengenvetoa suun kautta myrkyllisenä? Ihan noin brutaali totuus ei ole, mutta melko lähelle.

Suun kautta hengittäminen on oikeasti meidän terveyttämme ja antoisia elinvuosia merkittävästi lyhentävä tekijä. Se saa meidät voimaan fyysisesti ja henkisesti huonosti. Suun kautta hengittäminen on meille luontaisesti kehittynyt ainoastaan hätäventtiiliksi. Jokainen hengenveto suun kautta on tietynlainen signaali ongelmasta ja sisäiset prosessit reagoivat siihen nostamalla stressitasoja.

Meidän siis ehdottomasti kuuluu hengittää nenän kautta aina kun se on mahdollista! Nenän kautta tapahtuu prosesseja, mitkä yksinkertaisesti eivät ole suun kautta hengitettäessä mahdollisia.

Puhdistaa ja pitää terveenä 

Nenän kautta hengitettäessä siellä olevat solut puhdistavat ilmaa viruksista, bakteereista ja muista pienhiukkasista. Se jos mikä on tässä ajassa erityisen tärkeää. Nenässäsi siis jatkuvasti kulkee mukana omaa luontainen äärettömän tehokas suodatusjärjestelmä.

Lämmittää ja nesteyttää

Nenä lämmittää ja kosteuttaa ilman sellaiseksi, ettei se vahingoita keuhkojamme. Monet hengitystie haasteet johtuvat siitä, että keuhkot jatkuvasti ottavat osumaa vääränlaisesta hengittämisestä. Nenä myös sitoo uloshengityksessä elintärkeitä nesteitä, mikä suojaa nestehukalta. Suunkautta hengitettäessä nesteitä menetetään jopa 42 % enemmän.

Lievittää stressiä 

Nenähengittäminen osallistuu suoraan pallean aktivointiin, millä on suuri vaikutus mieleemme. Hengittämällä nenän kautta mieli pysyy huomattavasti rauhallisempana kuin suun kautta hengitettäessä, mihin elimistö siis reagoi aina stressillä. Suuhengityksessä pallea aktivoituu huonosti ja hengitys jää pinnalliseksi. Happi ei kunnolla pääse keuhkojen alaosaan, missä pääasiallinen kaasujen vaihto eli varsinainen hengitys tapahtuu. Tuo viestittää aina elimistölle hätäsignaalia.

Nenäteipin tarkoitus

Mitenkäs nenäteippi nyt tähän asiaan liittyikään? Kun aloin kiinnittää huomiota enemmän siihen miten hengitän, niin havaitsin todella helposti siirtyväni suuhengitykseen. Tuo johtuu osaltaan siitä, että nenän kautta hengittäminen oli työlästä ja nokkakin tuntui jatkuvasti olevan hiukan tukkeessa.

Perusarjessa nenähengitys pysyi vaivattomasti, mutta nukkuessa ja treenatessa melko nopeaan suu aukeni. Tutkailin eri vaihtoehtoja, joita oli tarjolla helpottamaan työlästä nenähengittämistä. Vastaan tulikin 90-luvulla urheilijoiden keskuudessa pinnalla ollut nenäteippi.

Iso apu 

Päätin kokeilla ja kas kumma se auttoi välittömästi! Treeneissä ilma kulki moitteettomasti nenän kautta, vaikka täytyy myöntää että kyykkytreenit olivat edelleen haaste. Juoksulenkeillä puolestaan nenähengitys pysyi välittömästi mainiosti. Unesta tuli vieläkin palauttavampaa, kun ilma kulki koko yön nenän kautta.

Nenäteippejä oli saatavilla muutamia eri malleja. Kokeilin niitä kaikkia, mutta yhden liimapinta hiukan ärsytti ihoa ja toinen pysyi hiukan huonosti. Onneksi olen kuitenkin yrittäjä, joten sormi ei mennyt siinä kohtaa suuhun. Yhteys vaan useampaan tehtaaseen ja pyyntö näytteistä. Niistä oli helppo valita paras, mitä itse aloin käyttämään ja samalla siitä voitiin tehdä tuote Nallewearille myyntiin.

Aloin samoihin aikoihin työstämään hengityksen aukaisemista myös muilla keinoilla, kuten hengitysharjoituksilla sekä myös manuaalisella ylähengitysteiden avauksella. Tosin jo pelkästään hengittämällä enemmän nenän kautta, nenähengitys helpottuu siellä tapahtuvien kemiallisten ja fyysisten reaktioiden kautta. Nykyään en enää tarvitse nenäteippejä, vaan ilmaa kulkee moitteettomasti nenän kautta.

Jos sinulla on haasteita pysytellä nenähengittämisessä, niin nyt on korkea aika alkaa tekemään asialle jotain. Nenäteippi voi auttaa sinua siinä, niin kuin auttoi minuakin.

Tiesitkö että nenäteipin avulla voidaan myös vähentää tai lopettaa terveydelle erittäin haitallinen kuorsaaminen? 

Käy tutustumassa lisää täältä ja nappaa itsellesi tai läheisellesi paketti testiin. Pikku rahalla iso hyöty!

Lämpimin terveisin,


Teemu

Oxygen Advantege instructor