Lippis, lipan pyöristämisen unohdettu taito

29.04.2021

Vai onko? Sen verran olen jo "setämies" ikäinen, että ainakin minä olin unohtanut.

Omaan päähän enää tätä nykyä sopii melko harva lippis. Nuorena kollina se kuului vakio varusteisiin ulkona ja sisällä. Treenasin aina salilla lippis päässä. Lippistä pidin jopa talvisin, muistatko mahdottoman värikkäät lippikset missä oli käännettävät lämmittimet myös korville? Ne oli kyllä melkoiset :D

Sen verran tuntuu tuo hiusraja pakenevan iän myötä, että alkoi tuntumaan jälleen lippiksen tärkeys. Olen aina välillä kokeillut eri lippiksiä, mutta jostain syystä olen saanut tuomitsevia katseita kanssa eläjiltä. Jännä homma...

Eipä siis auttanut kuin etsiä sellainen kaljunpeite, mikä istuu hyvin eikä aiheuta sen enempää pahennusta. Suurimpana haasteena oli lipan muoto. Itselle kun ei millään istu suoralippa eikä myöskään liian pyöreä. Olen tarkka mies, sen pitää olla juuri sopiva.

Onneksi muistui nuoruus ajat mieleen, jolloin aina tuli itse muotoiltua lippisten lipat. Tosin se vaati, että lippiksen malli on siihen sopiva. Aivan kaikkia suoralippaisia lippiksiä ei pystynyt kunnolla pyöristämään, ilman että hattuosuuden muoto kärsi.

Parhaimman lopputuloksen silloiseen tyyliin sain, kun laitoin lippiksen isolla kumilenkillä yöksi puolentoista litran kokispulloon kylkeen pyöristymään. Siitä tuli melko jyrkkä kaari, mutta kun äijäkin loivenee iän myötä niin pitää myös lippiksen kaarenkin

Jos sinulla on tarvetta muotoilla lippiksen lippaa, niin tässä ohjeet. Näin saat hyvin istuvasta suoralippaisesta helposti ja nopeasti sopivasti pyöristetyn. Lipan tyveä ei kannata lähteä kääntämään liiaksi tai muutoin hatun muoto saattaa kärsiä. Pidä siis paine lipan kärjessä.

1. Ota kiinni lipasta pitäen peukalot alapuolella keskellä ja muut sormet nyrkissä yläpuolella. Taita keskustasta pitäen paine muutaman sekunnin ajan.

2. Siirrä peukalojen leveyden mitta sivulle. Taita uudelleen muutaman sekunnin ajan.

3. Taita vielä reunoilta muutaman sekunnin ajan.

Tarkista lippiksen istuvuus, ensimmäisellä kerralla tulee vasta loiva kaari. Jos ei vielä ole riittävästi niin toista vaiheet 1,2 ja 3 niin monta kertaa, että saat haluamasi lopputuloksen. Tällä tavoin voit muotoilla lippaa niin usein kuin tarvetta eli vaikka aina ennen kuin laitat päähän.

Jos puuttuu lippa mitä muotoilla, niin sekään ei ole ongelma. Saimme juuri verkkokauppaa uusia komeita lippiksiä. 

T:Teemu